Spaarloon wordt toch vrijgegeven

Na aandringen van de Tweede Kamer heeft Minister van Financiën de Jager vrijdag toch besloten om het spaarloon vrij te geven. Vanaf 15 september 2010 is het over de jaren 2006 tot en met 2009 gespaarde bedrag vrij te besteden. Circa 2 miljoen mensen hebben over die jaren ruim 4 miljard euro gespaard aldus het Ministerie van Financiën.

De vrijgave van het spaarloon, voor een totaalbedrag van 4 miljard euro is bedoeld om de kwakkelende economie een extra stimulans te geven. Al te hoge verwachtingen heeft De Jager daar echter niet van: “Door het spaarloon vrij te geven kunnen mensen eerder dan gepland over het opgebouwde saldo beschikken. Het effect daarvan moeten we niet overschatten, maar het is zeker een steuntje in de rug voor het prille herstel van onze economie. Het is een positief signaal.”

Aanvankelijk was De Jager geen voorstander van vrijgeven van het spaarloon. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer dacht daar anders over waardoor De Jager nu toch overstag is gegaan.

Spaarloon is een spaarvorm waarmee werknemers maximaal € 613,- per jaar van hun bruto salaris kunnen storten op een geblokkeerde spaarrekening. Na 4 jaar is het gespaarde bedrag weer vrij te besteden. In bepaalde gevallen, zoals bij de aankoop van een eigen woning of de start van een eigen onderneming, mag het geld eerder – belastingvrij – worden opgenomen.

Comments are closed.