Netto loon DGA in 2013 fors lager

Vooral de Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) merkt in 2013 de effecten van Wet Uniformering Loonbegrip op zijn eigen loonstrook. Hiernaast ziet u een grafiek met daarin de netto loonverschillen in het maandloon voor de Directeur Groot Aandeelhouder. Zij gaan netto fors inleveren. Netto gaan de meeste DGA’s er minimaal 3,5% oplopend tot 5,3% per maand op achteruit vanaf januari 2013.

‘Hoe kan dat?’ zult u zich wellicht afvragen. Bij normale werknemers is de inhouding en belaste bijdrage van de ZVW-premie komen te vervallen als gevolg van de Wet Uniformering Loonbegrip. Daardoor is bij normale werknemers het fiscale loon in 2013 lager als gevolg van het vervallen van de belaste ZVW bijdrage. Daar staat tegenover dat voor iedereen de belastingtarieven in de 1e schijf zijn gestegen. Normale werknemers gaan er daarom netto meestal iets op vooruit.

Dit is niet het geval bij de meeste DGA’s. Zij worden geconfronteerd met een hogere netto ZVW-inhouding dan in 2012 (5,0% wordt 5,65% en de grondslag wordt hoger). Ook gelden voor hen de hogere tarieven in de 1e schijf (die voor iedereen gelden). Daarnaast daalt bij DGA’s het fiscaal loon niet. DGA’s (die ook bestuurder zijn) gaan er daarom in alle gevallen zeer fors op achteruit.

De tabel met bedragen waar bovenstaande grafiek op is gebaseerd vindt u hier: Netto verschillen loon DGA in 2013

Het gebruikelijk loon voor DGA’s met meer dan 5% van de aandelen (gebruikelijk loon regeling) is per 2013 verhoogd van bruto € 42.000,- naar € 43.000,- per jaar

Comments are closed.